Полезно

Имайки дългогодишен опит и задълбочени познания в сферата на професионални хотелски консумативи, предлагаме ви да разгледате тази страница, за да се запознаете с основни технически характеристики на тъканите и да си подпомогнете да направите правилен избор, отговарящ на нуждите на вашия обект.Видове платове за спално бельо

Памучен плат
Памукът е 100% натурална, естествена тъкан, най - подходяща и най - приятна за използването като спално бельо. Не предизвиква аллергии, тъй като не съдържа изкуствени влакна, изключително издържлива. Фактор издържливост се определя от броя на нишките при изтъкаването на плата.

Смесен плат
Смесени тъкани са тези, които се произвеждат от два вида нишки: памучна нишка и полиестерна нишка. Когато полиестерните влакна са в повече, плата придобива добър вид, създава впечатление за по - малка мачкаемост. В същото време чаршафи, калъфки, и др  изделия от този вид плат не са много подходящи за използването лянто време, защото задържат топло.Типове тъкани за спално бельо

Перкал
Тази дума се отнася за тъканите, изтъкани по начин, придаващ на плата специфична  здравина. Перкалът се използва  за ушиването както на спално бельо, така и на дрехи. Това може да бъде 100% памук или смес от памук и полиестер. Думата "перкал" се отнася за начина на изтъкаването на плата, а не до използваните при тъченето материали. Плат перкал може да бъде бял, обагрен или принтиран. Тъче се от най - здравата пенирана (камгарна) прежда, и, според световните стандарти, минималният брой на нишките на квадратен инч трябва да е 180 (сборът на вертикалните и хоризонталните нишки на квадратен инч). 

Сатен

Думата сатен, както и  перкал,  се отнася до специалният начин на тъкане, придаваща на готов плат специфичен мек и лъскъв завършек.
Съществуват две разновидности от отзи плат: памучен сатен, който най - често се използва за направата на луксозни спални комплекти, тъче се от памучни прежди, и сатен, направен от копринени влакна. Общото между двете е че се тъкат с близки техники на тъкане и че двете имат специфична лъскавина. Минималният брой на нишките на квадратен инч трябва да е 220 (сборът на вертикалните и хоризонталните нишки на квадратен инч).Технически характеристики

Мерсеризацията е процес на обработването на памука, създаден от британския химик Джон Мърсър. Посредством това третиране се получава тъкан с по-висока способност за абсорбиране, по-бляскава, с голям експлуатационен срок, устойчива на скъсване. Готово изделие като чаршаф, калъфка, плик, хавлия, направени от мерсеризирани влакна, запазват здравината си за по - дълго време и е си губят формата.

Санфорицация е процес на обработването за памучни тъкани, патентован от Санфорд Локууд Клоед .Това е метод на разтягане на плата в двете посоки - на дължина и ширина, за да се намали свиването, които иначе биха се наблюдавали след прането.Грижа и поддръжка на мокет:

Както всяка друга подова настилка и мокетът има нужда от почистване и поддръжка от време на време. Почистването на мокета става по – лесно от колкото си мислите.

Здравият разум и превантивно почистване:

Здравият разум ще ви отведе далеч, когато става въпрос за запазване на вашия мокет чист и красив. Следвайте тези прости съвети:

* Редовно прахосмучене. Премахвайте прах и мръсотия със силна прахусмокачка. Това е добър навик който повишава качеството на въздуха във вашия дом или хотелска стая и осигурява допълнителен живот на мокета. Имайте предвид, че колкото е по – голям трафика върху мокета, толкова по – често трябва да се прахосмуче той.
* Използвайте изтривалки. Една обикновена или професионална входна изтривалка (в зависимост от натоварването) може да предотврати голяма част от замърсителите да стигнат до вашия мокет. Почиствайки редовно изтривалката ще предотрватите самата тя да се превърне в източник на прах и мръсотия.
* Почиствайте петната от течности възможно най – скоро. Не позволявайте на течностите, или на замърсителите да изсъхнат или да се набият в мокета. Колкото по – бързо действате, толкова по – лесно ще премахнете замърсителя. Следвайте стъпките за почистване на течности и твърди замърсители, които сме препоръчали в следното описание. 


Премахване на замърсители

Течностите и твърдите замърсители не би трябвало да са проблем. Винаги действайте бързо и следвайте описаните стъпки за ефективен и правилен начин на премахване на замърсители:
 
 • Мазни петна:
  Използвайте продукт, специално предназначен за почистване на мазни петна. Само гореща вода няма да премахне мазнината. Никога не нанасяйте директно тези препарати върху мокетените нишки. Би било добре, преди директно нанасяне върху мокета, да тествате продукта върху малко парче от същия мокет, за да видите, дали ще навреди на цветовете.
  1. Използвайте парче памучна кърпа и нанасяйте от ъглите на петното навътре до центъра.
  2. Попийте с парче абсорбиращ плат или хартиена кърпа. Мокетът може да потъмнее по време на процеса, но това ще изчезне след завършване на почистването и когато мокетът е сух.
  3. Навлажнете замърсената част с лек сапун (добавете и половин чаена лъжица от професионален шампоан в 2 литра леко затоплена вода) за да премахнете почистващия препарат, който сте нанесли в началото.
  4. Подсушете с кърпа или хартиена кърпа.
  5. Изсушавайте замърсения окръг със сешуар, движейки се постоянно около замърсената част, за да избегнете воднисти петна.
  6. Повтаряйте процесите описани от начало то т.5, ако замърсителя не е премахнат от първия път.
  7. Последната стъпка е да покриете замърсения окръг със 6-7 слоя хартиени кърпи и сложете тежък предмет върху тях за около 24 часа. Хартиените кърпи ще абсорбират замърсителите от нишката на мокета.
 
 • Замърсители на водна основа:
  1. Подсушете разлятата течност възможно най – скоро с абсорбираща материя или хартиена кърпа.
  2. Намокрете замърсената част с гъба, леко напоена с топла вода, за да разредите замърсителя.
  3. Подсушете с абсорбираща тъкан или хартиена кърпа.
  4. Изсушете окръга със сешуар, движейки се около замърсената част, за да се избегнат воднисти петна.
  5. Повторете процеса, ако петното не е изчистено.
  6. Последната стъпка е да покриете замърсения окръг със 6-7 слоя хартиени кърпи и сложете тежък предмет върху тях за около 24 часа. Хартиените кърпи ще абсорбират замърсителите от нишката на мокета.
 
 • Засъхнали петна:
  1. Използвайте лъжица за да премахнете възможно най – много течност от ъглите към центъра на петното. Ако е нужно, замразете петното с кубчета лед и след това го изстържете с лъжицата. Не поставяйте ледените кубчета на мокета директно, защото ще се разтопят и ще попият в тъкънта. Сложете ги в найлонова торба.
  2. Нанесете затоплена сапунена вода с нисък концентрат на сапуна върху парче памучен плат и овлажнете замърсена част.
  3. Подсушете с тъкан или хартиена кърпа.
  4. Изсушете окръга със сешуар, движейки се около замърсената част, за да се избегнат воднисти петна.
  5. Повторете процеса, ако петното не е изчистено.
  6. Последната стъпка е да покриете замърсения окръг със 6-7 слоя хартиени кърпи и сложете тежък предмет върху тях за около 24 часа. Хартиените кърпи ще абсорбират замърсителите от нишката на мокета.


! Никога не търкайте туфирания мокет, това може да повреди мокетените нишки и да промени структурата на мокета. Никога не се опитвайте да подсушавате вода през основата на мокета.