Изкуствената трева се използва като настилка за различни видове спортни игрища. Най често с подобен вид настилки се застилат  футболни, тенис и мултифункционални площадки. Монтажа е лесен, а поддръжката е минимална. Обикновено е обработена с UV защита и не губи цветовете си. Спортните клубове избират изкуствени тревни настилки за провеждане на тренировъчни процеси или турнири поради това, че те притежават следните предимства:

♦ Висока устойчивост на износване;
♦ Минимални парични средства за поддръжка;
♦ Увеличаването на времето за тренировката (тренировката на натуралната трева може да продължи не повече от два-три часа, като на изкуствения терен тренировките можат да се провеждат 24 часа);
♦ Удължаване на тренировъчния сезон (изкуствена спортна настилка не променя показателите си дори при температура под 0 градуса).

      Спортна изкуствена настилка има съществена разлика от изкуствената трева за декорация. За производство на футболно / мултифункционално покритие се използват напълно различни влакна с различна струткура и вид тъкане. Спортна тревна настилка се изработва от два вида влакна - това са фибрилирани и монофилни прежди. Височината на влакната варира от 40 мм до 65 мм и обикновено се произвежда на ролки, с ширина 4 метра.

     Спортни настилки за мултифункционални игрища се произвеждат в два основни цвята - зелен и червен, но в последните години все по-популярни стават и други цветове - жълто, оранжево и синьо.