Спортните покрития от PVC могат да се нарекат универсални, защото са подходящи за почти всяка зала. Тяхната твърдост и еластичност са балансирани, така че горният слой е защитен от всякакви възможни повреди, като същевременно осигурява комфорт за спортистите. PVC покритията могат да бъдат инсталирани във всякакви спортни съоръжения.

     Този тип спортни настилки имат повишени изисквания за външния вид, комфорта,  и най- важното, безопасността. Те трябва да понасят екстремните натоварвания, да осигуряват комфортни условия на спортуващите и да намаляват риска от травми по време на тренировките.

     При избора на подова настилка за фитнес и спортни зали е добре да се вземат под внимание следните условия:


♦ Устойчивост на настилката за точково натоварване;
♦ Качеството на сцепление на настилката с обувките на трениращите в помещението;
♦ Цялостно съпротивление при екстримни точкови натоварвания;
♦ И, не на последно място, модерен и атрактивен дизайн.
 
     Често във фитнес залите се използват гумени настилки от вулканизирани гумени гранули от различни цветове и състав. Такъв вид спортни настилки притежават висока износоустойчивост и еластичност, притежават способност да издържат на механични натоварвания. Въпреки постоянни падания на тежки предмети и постояната деформация, те бързо възвръщат формата си.  Дебелината на спортни настилки за фитнес зали варира от 4 мм до 20 мм и може да бъде изработена в различни цветове.